OKLAMAL 26 ĽUDÍ: Z podvodu obvinili Košičana

03.10.2024 Košice

Košice 2. októbra (TASR) - Z pokračovacieho prečinu podvodu navrhla polícia obžalovať 43-ročného muža z Košíc. Obvinený mal počas troch rokov pri podnikateľskej činnosti oklamať 26 ľudí a obohatiť sa tak o takmer 125.000 eur. Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

"Obvinený muž mal v období od roku 2019 do 2022 ako samostatne zárobkovo činná osoba vykonávať podnikateľskú činnosť, v rámci ktorej ako zhotoviteľ uzatvoril objednávky a zmluvy o dielo, ktorých predmetom bolo dodanie a realizácia bazénov, montáž, zakrytie, rekonštrukcie bazénov, dodanie bazénového vysávača, bazénové technológie i osvetlenie. Od poškodených osôb prevzal finančné prostriedky ako zálohu, pričom žiadne práce nevykonal a tovar nedodal, resp. vykonal práce a tovar dodal čiastočne," uviedla hovorkyňa.

V niekoľkých prípadoch objednávatelia podľa polície odstúpili od zmluvy, pretože k odovzdaniu a dokončeniu diela na základe zmluvy nikdy nedošlo alebo nebolo dodané v dohodnutom termíne. Zálohu alebo nespotrebovanú časť zálohy obvinený nevrátil. "Takýmto podvodným konaním uviedol 26 poškodených osôb naprieč celým Slovenskom (v Prešovskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji) do omylu a obohatil sa celkovo o takmer 125.000 eur," dodala Mésarová.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície predložil na Okresnú prokuratúru Košice II vyšetrovací spis spoločne s návrhom na podanie obžaloby. Za pokračovací prečin podvodu hrozí páchateľovi podľa Trestného zákona trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.
 

Vyberte región

mark